När spelen blir ett lapptäcke

Att spel får sina innehåll korrigerade i efterhand via patcher är ingen nyhet idag. Det intressanta är dock att det inte heller var det för tjugo år sedan. Zelda: Ocarina of Time är ett bekant exempel: efter första tryckningen plockade man bort en mässande/sjungande röst i bakgrundsmusiken på eldtemplet, då denna lät som en muslimsk bön. Ett annat exempel är Dragon Quest, som när det släpptes som Dragon Warrior i Nordamerika innehöll flera små finslipningar samt funktionen att spara spelet på batteriminne, där originalet på Famicom i stället använde ett system med lösenord. Det finns många fler intressanta exempel i denna video från YouTube-kanalen Stop Skeletons From Fighting.

 

Det är alltså ett delvis falskt minne – en skön efterkonstruktion – men jag saknar precis som många andra den tiden då ett spel man köpte från hyllan i spelbutiken i 999 fall av 1000 var en komplett produkt med i värsta fall tvivelaktig kvalitetskontroll. Den så kallade dag-ett-patchen har en gång för alla tagit död på den här tiden i spelhistorien, och det är en sanning alla gamers måste förhålla sig till. För mig personligen är det inte hela världen, men vad jag önskar är att man drog mer nytta av fysiska releaser. Jag ska förklara vad jag menar.

 

Ponera att de flesta spel släpps digitalt först, men dyker upp fysiskt senare, när alla viktiga uppdateringar är släppta. Tålmodiga eller annars sena köpare skulle få en sorts belöning, och de som är obekväma med hur det nuvarande digitala systemet fungerar skulle få en chans att avnjuta spelet, utan samma rädsla att licenser och andra rättighetsproblem hindrar dem från att avnjuta spelet många år framöver. Är titeln ett onlinespel skulle dessutom en senare fysisk release få den trevliga effekten av att en andra våg spelare kommer och håller serverbefolkningen uppe. Dessa fysiska bonus-/extrautgåvor skulle kunna kallas exempelvis GOTY Edition eller Complete Edition, och äntligen ge dessa epitet ett existensberättigande.

 

Ett eventuellt motargument vore att man genom detta skulle begränsa utgivare eller utvecklare från att vidare förfina spelet via patcher och DLC, men den grundläggande idén är att en fysisk utgåva kommer först ”när den är redo” och det allra mesta av innehåll och uppdateringar är ute. Det kan handla om månader eller rentutav år senare, alltså en godtycklig gräns inte helt olik hur Nintendo hanterar Switch-portar av Wii U-spel idag.

 

Prisbilden av en sådan här utgåva är så klart något värt att diskutera. Själv har jag inget emot att betala premium för en bra produkt (kanske kan man till och med få tillbaka fysiska manualer!), men en är ju knappast främmande inför tanken på en utgåva som ankommer först ett halvår efter och därför kostar någon hundralapp mindre än spelet gjorde digitalt vid release. Det här är fråga om ett regelrätt mervärde i att köpa fysiskt – ett format vi annars kan förvisa till historien en gång för alla.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Yesteryear Gamer

Spel kommer och går – backloggen består

RSS 2.0