Wii U och Internet
Något Nintendo har fått skarp kritik för från sina fans har länge varit deras internet-relaterade bitar. Lite ironiskt med tanke på att de var en av de första med någon form av anslutning av det slaget på konsol (källa). Jag har själv haft ett flertal problem med att koppla upp min svarta best, och tänkte att jag skulle dela med mig lite av vad jag hört, sett och gjort själv.
Mitt första problem var med Telia. Deras anslutning var alltid opålitlig när det kom till Wii och dess inkarnation av Mario Kart, men det funkade åtminstone hjälpligt. När åttan kom vägrade allt funka. Efter support från bland annat Facebook-gruppen Wii U Sverige så kom jag underfund med att det var Telias router som var problemet, i detta fall en Thomson som följde med och – tror jag – är ett måste för abonnemanget. Lösningen var antingen att ringa supporten och begära de specifika logiska portarna man önskade öppna (även kallar port forwarding - för Mario Kart 8 finns en lista på dessa portar här), eller att köpa en ny egen router och be dem brygga Thomson:en. Det sistnämnda möjliggör ju bland annat att man slipper ringa till Telias support så fort det är en fis på tvären. Även om meddelandet man hade skickat genom sådana upprepade nedringningar skulle vara skarpt så känns det hela rätt ovärt med tanke på att MK8 huvudsakligen spelas på kväll och natt för min del.
Mitt andra problem tog mig ett rätt bra tag att komma fram till, men ett par användare i samma Facebook-grupp som ovan belyste följande för mig: Operatören Bahnhof har i syfte att begränsa antalet nya IP-adresser på ipv4-systemet valt att göra vissa abonnenters (eller områden av abonnenter, rättare sagt) IP-adresser privata genom NAT. Jag kan inte i specifik detalj vad all den jargongen betyder, men det innebar åtminstone för mig en massa anslutningsförsök som inte lyckades – inklusive försök att ladda ned köpta spel via eShopen! Underligt nog funkade vissa andra online-spel fint, bland dem Awesomenauts, som hållit mig hyfsat underhållen på PC. Lösningen var hur som helst att ringa upp dem och be att få en publik IP-adress igen. Självklart var det kostnadsfritt, annars hade det blivit liv i luckan må ni tro! Det har varit lite si och så med Bahnhofs hantering av informationsutskick tydligen, men det gick ju åtminstone att lösa med ett hyfsat kvickt telefonsamtal.
För problem som går utanpå dessa specifika så finns de som har problem med att ansluta sin Wii U framför allt via en trådlös lösning. Ett av svaren på detta problem är så enkelt som att flytta konsolen närmre sin accesspunkt (router). Ett annat är jobbiga konfigurationer med statisk IP-adress som jag hört ska fungera. Dessa hittar ni mer utförligt här.
Förutom dessa så finns ju den mer extrema lösningen att via routern starta en DMZ (DeMilitarized Zone) för din Wii U, vilket i praktiken betyder att låta konsolen ansluta till internet helt utan brandvägg. Jag har själv inte så stort grepp om vilka risker det här kan medföra, så det är inte precis något jag rekommenderar - men det har fungerat för både mig och ett par bekanta när anslutningen trilskats.
Det är irriterande när sådana saker man tar för givet, vilket man garanterat kan säga att vi gör med just en fungerande internetanslutning, inte fungerar som de ska. Jag hoppas denna enkla personliga guide hjälper någon frustrerad i framtiden. Själv har jag sett fram emot att lira MK8 i ett par månader nu, och har äntligen bytt mitt intetsägande Mii-namn från "Daniel" till "Karuchi," och här ska delas ut kungligt med smisk. Vi ses ute på banan!
Addendum 2016-02-07: Numera kan man ställa in sin egen router med hjälp av Telias App "Min Router"